Dag 12: Research day - Reisverslag uit Serekunda, Gambia van Jet P - WaarBenJij.nu Dag 12: Research day - Reisverslag uit Serekunda, Gambia van Jet P - WaarBenJij.nu

Dag 12: Research day

Door: Jet

Blijf op de hoogte en volg Jet

29 Maart 2019 | Gambia, Serekunda

Vrijdag onderzoeksdag! Vandaag hebben we ons eerste interview uitgetypt en de feedback van onze docent verwerkt. Als beloning kregen we bij de lunch wentelteefjes! We belden om 12u Adama, de taxi chauffeur om te vragen of hij ons om 15u naar de markt in Serekunda wilde brengen. Dat was alleen niet zo slim, want vooruit plannen hier is lastig. Om 16u kwam hij dan toch. Hij had de hele dag veel klandizie gehad dus was erg druk bezig geweest. Prima, Gambian time! Adama ging mee de markt op en liet ons de Batik Fabriek zien. Door middel van natuurlijke verven en kaarsvet beschilderen ze hier allemaal doeken. De meneer gaf ons een hele rondleiding en legde het proces uit. Hierna gingen we de markt op. Lekker druk, maar doordat we met Adama waren werd ons niet van alles verkocht. Bij een winkeltje vroeg ik om rijst. "Voor wat voor maaltijd?" vroegen Adama en de verkoper. "Well..." antwoordde ik terwijl ik m'n washandjes liet zien. Tja... hoe leg je nou uit dat je washandjes met rijst gaat vullen om fysio-oefeningen te doen. In ieder geval gelukt :)
Het volgende kraampje verkocht een vrij vreemd uitziende vrucht. Uiteindelijk bleek het gewoon een sinaasappel te zijn, alleen in plaats van dat ze die hier in partjes snijden, zuigen ze hem uit tot al het sap op is. Een geinige manier, waarbij het niet geheel zonder vlekken slaagde. Door alle kraampjes met vrolijke stoffen zijn we ook getriggered om zelf iets te laten maken. Alleen eerst nog even inspiratie op doen door de vrolijk gekleedde vrouwen hier. Wat hen namelijk staat, zal ons totaal niet staan of in ieder geval totaal zijn charme verliezen.

Na de markt maakten we een ommetje over het strand. Dit was een vrij toeristisch gedeelte van Gambia, waar ik me toch wel een tikkeltje schaamde. Er zitten hier dus eettenten, bezet door veel te zware, knalrode Nederlanders (en Engelsen). Buiten dat ze de toerisme natuurlijk wel volledig steunen, hoop ik toch dat ze ook een klein beetje een indruk hebben van het echte Gambia… We besloten dus om hier niet tussen te zitten, maar om aan de weg een Gambiaans tentje te zoeken. Een rustig en goedkoop plekje waar we een pizza scoorde met uiteraard shrimpies!